Hoe werkt Bridgedrives?

Met Bridgedrives om thuis te spelen kunt u  thuis met vier spelers echte bridgedrives spelen. Geschikt voor bridgers van alle niveaus! En geschikt voor vijfkaart en vierkaart hoog systemen!

De ervaren bridgedocenten Anton Maas (coach/captain Nederlands Team, wereldkampioen 2011 en 2016) en Bep Vriend (meervoudig wereldkampioen) geven deskundig commentaar en vele tips bij de spellen.

Nu volgt eerst een korte  UITLEG over hoe Bridgedrives werkt.
Daarbij geven we ook een voorbeeldspel.
Daarna beantwoorden we enkele VEELGESTELDE VRAGEN.

UITLEG

U biedt en speelt een spel
De handen van N-O-Z-W zijn door u óf vooraf in mapjes gesorteerd óf  elke speler zoekt aan tafel zijn eigen kaarten uit.
U biedt en speelt het desbetreffende spel.

U bepaalt het behaalde percentage
Na élk gespeeld spel ziet u een scorekaart waarop de contracten en resultaten staan van paren die het spel al hebben gespeeld. Dit zijn leden van Stepbridge, de internet-bridgeclub van de NBB, waarbij ervaren en minder ervaren bridgers zijn aangesloten.

scorekaart1

Stel dat u als NZ op dit spel 1SA precies maakt. Uw score is dan + 90.
Bij een NZ-score van +90 is het percentage voor NZ 79% en  voor OW 21%.
Staat de door u behaalde score niet op de scorekaart? Dan kunt u via simpele instructies in de handleiding de bij de score behorende percentages voor NZ en OW bepalen.

U leest het commentaar
Na elk spel geven geven Anton Maas en Bep Vriend commentaar:
– Hoe ziet het ideale biedverloop er uit? Daarbij wordt het in Nederland gebruikelijke biedsysteem gehanteerd, zowel op basis van een vierkaart als vijfkaart hoog.
– Wat lijkt de beste uitkomst?  Hoe kan het spel het beste worden uitgespeeld en tegengespeeld?
Ook worden er vele tips gegeven. Het commentaar en de tips zijn bedoeld voor zowel beginnende alsook gevorderde spelers.
Door op de gekleurde letters hieronder te (dubbel)klikken, verschijnt er automatisch een PDF-document met een voorbeeldspel op uw scherm.

Voorbeeldspel uit Bridgedrives om thuis te spelen
NB De schermweergave / print kan vanwege gebruikte software van mindere kwaliteit zijn. De pagina’s in het boek zijn perfect leesbaar!

VEELGESTELDE VRAGEN

Wat is de opzet van de bridgeboeken?
Elk deel uit de bridgeboeken-serie bestaat uit 7 drives van 16 spellen. Elk spel is voorzien van een scorekaart en een toelichting op het bieden en spelen. Het bijzondere van het Bridgedrives-systeem is dat u na élk spel direct via de scorekaart  kunt bepalen wat úw behaalde percentage is.

Is er een verschil in moeilijkheidsgraad tussen de verschillende deeltjes van deze bridgeboeken?
De spellen en scorekaarten zijn afkomstig van Stepbridge, de internetclub van de Nederlandse Bridge Bond (NBB). Op die club spelen minder, meer en zeer ervaren bridgers. De spellen zijn in de praktijk dus gespeeld door bridgers van allerlei niveaus. De scorekaarten vormen derhalve een een goede afspiegeling van de scores van de doorsnee-populatie Nederlandse bridgers. Dit wordt door gebruikers van Bridgedrives als een voordeel ervaren. Immers, als er alleen scores worden gegeven van een zwakke of goede groep bridgers worden, dan weten de thuisbridgers niet hoe goed ze het werkelijk doen.
De spellen zijn niet uitgezocht op moeilijkheidsgraad: het zijn normale alledaagse spellen. Er is geen verschil in moeilijkheidsgraad tussen de  verschillende edities.

Het gele boek (deel 6) verscheen in 2014, het paarse (deel 7) in 2016, het antraciete (deel 8) in 2018.
De delen 1, 2, 3, 4 en 5 zijn uitverkocht.

Van welk biedsysteem wordt er uitgegaan?
De bridgeboeken zijn bij elk natuurlijk biedsysteem  prima te gebruiken. Het maakt niet uit of u gebruik maakt van een systeem met een vierkaart hoog of een vijfkaart hoog, wel of geen conventies als multi, Muiderberg of zwakke twee speelt. Waar van toepassing worden verschillende biedverlopen besproken waarbij elk systeem tot z’n recht komt.

bridgedrives3